Klauzula

KLAUZULA INFORMACYJNA:

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej RODO), obowiązującego od 25 maja 2018 r., informuję, iż:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest PRZEDSZKOLE NR 5, ŻORY, OS. 700 LECIA ŻOR 18
  2. W podmiocie jest wyznaczona osoba nadzorująca przestrzeganie zasad ochrony danych – kontakt z Inspektorem Ochrony Danych – e-mail: aleksandra@eduodo.pl lub iod@eduodo.pl
  • Dane osobowe dzieci/uczniów (rodziców/opiekunów prawnych), opiekunki oraz innych osób współpracujących przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit.  c oraz art. 9 Ust. 2 lit. a ogólnego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. w celu przeprowadzenia czynności związanych z rekrutacją.
  • Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą:
  • organy władzy publicznej oraz podmioty wykonujące zadania publiczne lub działających na zlecenie organów władzy publicznej, w zakresie i w celach, wynikających z przepisów powszechnie obowiązującego prawa,
  • inne podmioty, które na podstawie stosownych umów podpisanych z Administratorem przetwarzają dane osobowe dla których Administratorem jest Dyrektor placówki,
  • podmioty realizujące zadania Administratora Danych Osobowych, takie jak: operator pocztowy, bank, dostawca oprogramowania dziedzinowego.
  • Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą przez okres niezbędny do realizacji celu określonego w pkt. 3, lecz nie krócej niż przez okres wskazany w przepisach o archiwizacji lub innych przepisach prawa,
  • Ma Pani/Pan prawo do żądania od Administratora:
  • dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii,
  • do sprostowania (poprawiania) swoich danych,

c)     do przenoszenia danych,

w celu skorzystania z praw określonych powyżej (lit. a-c) należy skontaktować się z Administratorem lub z Inspektorem Danych Osobowych.

7) Ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych narusza przepisy ustawy o ochronie danych osobowych, a od 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE

  • Podanie przez Państwa danych osobowych w zakresie wymaganym podczas rekrutacji zgodnie z ustawą z dnia 14 grudnia 2016 r. – prawo oświatowe, (Dz. U. z 2018 r. poz. 2245 wraz z późń. zm.) jest obligatoryjne a konsekwencją niepodania danych osobowych będzie brak możliwość rozpoczęcia rekrutacji.
  • Państwa dane mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą profilowane.
  1. Zgodnie z obowiązującym prawem Administrator nie ponosi odpowiedzialności za przetwarzanie i rozpowszechnianie przez rodziców wizerunków dzieci lub innych rodziców (np. wykonywanie zdjęć i filmów na uroczystościach, wycieczkach, a następnie ich zamieszczanie w Internecie). Prosimy pamiętać, że rozpowszechnianie wizerunku innej osoby wymaga uzyskania zgody osoby, której wizerunek jest rozpowszechniany albo zgody rodzica/opiekuna prawnego w przypadku wizerunku dziecka.